Oldalak

2013. április 11., csütörtök

A tapétázásrúl...

Megosztva ebbéli tapasztalataimat, közreadom tapétázási kisokosomat. Valóban KISokos, mert semmi újat nem mondok, nyilván sokkal hozzáértőbb és precízebb leírásokat, sőt videókat is találhattok a témában. De azok megnyugtatására és bátorítására, akik nem éreznek kellő magabiztosságot nekiállni ennek a műveletnek, részletesen leírom milyen alapvetésekre kell feltétlen odafigyelni. És meglátjátok, hogy a tapétázás kb. elronthatatlan! ;)
Szükséges eszközök:
- nagy asztal, vagy egy folyosó szakasz, felmosható padlórészlet.
- vödör, üres tégely a ragasztónak
- mosogatószivacs a simításhoz
- partvis vége a simításhoz
- olló
- ecset
-mérőszalag
-tapéta
-cellulóz alapú ragasztó (por)
Szükséges idő:
egy fal tapétázásához 2-3 óra
Mivel kezdjük?
Tisztítsuk meg a falat, szedjük ki a képtartó szögeket, a konnektor borítását. Ha nagy lyukak, vagy egyenetlenségek vannak, glettelni kell! Erről most nem írok, bízom benne, hogy glettelés nélkül is megússzátok! :) (de kérdezzetek nyugodtan, kommentben mindent leírok erről is!)
Ha eleve tapétázott a fal, két eshetőség van. Rusztikus felületű eredeti tapétának mennie kell, ezt le kell fejteni, meleg vízzel permetezve, vésővel leszedve az utolsó fecniig. Ha sima felületű a tapéta, nyugodtan rátehetjük az új réteget, feltéve, ha nincs sehol le-, elválva a faltól. Ne ijedjünk meg, ha tapétázás közben néhol felpúposodik, amint a ragasztó megszárad, visszaszívja magát a falra!
Legegyszerűbb helyzetben akkor vagyunk, ha üres, festett, egyenletes falra kell ragasztanunk. A nagyon pici kiálló egyenetlenségeket kis dörzspapírral könnyen eltüntethetjük, és indulhat is a ragasztás!
Jobbkezeseknek ajánlom, hogy a fal bal sarkából induljanak:)
A szakirodalom azt javasolja, mérjük-és vágjuk ki előre a szükséges tapétacsíkokat. Véletlenül se! Soha! Ne vágjunk előre tapétadarabokat!!!!! Főleg ha mintás, egymáshoz illeszkedő, ismétlődő motívummal ellátott tapétát választottunk...
Vigyük szépen mindig a teljes gurigát, és annyit letekerve, amennyi épp kell, mérjük fel a falra. Jelöljük be azonnal ceruzával, hol kell levágni az első hosszt.
Ezután a  munkafelületre fektetve szabjuk ki, és négy sarkánál súlyokkal rögzítve elkezdhetjük a bekevert ragasztóval bekenni.
A ragasztó akkor jó, ha zselés állagú, amit még könnyű kenni, azaz cseppen. Figyelem, idővel sűrűsödik, lehet, hogy a munka vége felé már hígítani kell egy kis vízzel! (ezért nem fogy el soha a tapétaragasztó!!! :D)
A modern tapétáknak már nem kell negyed óra, hogy beszívják a ragasztót. Bőven elég az az idő, amit a teljes felület bekenése jelent. Ha készen vagyunk, hajtsuk össze úgy, hogy a plafon felőli végét 2/3-ad, a padló felőli részét 1/3-ad arányban visszahajtjuk. Így elkerüljük, hogy minden csupa ragacs legyen,és mozgatni is könnyebb, továbbá addig sem szárad, amíg felkerül a falra.
Ugyanis most jön az, hogy a falat is alaposan bekenjük ragasztóval azon a szakaszon, ahova a csík kerül.
Mikor már minden ragasztós, a 2/3-os visszahajtást szétnyitjuk, és a plafon alá illesztve elkezdjük feltenni a tapétát.
Figyeljünk, hogy a plafon- és a sarok vonalával is végig párhuzamos maradjon!!! Fontos, hogy az első csík pontosan a helyére kerüljön, mert a többi csík ehhez fog illeszkedni, és ha kicsi dőlés is van benne, a fal másik végére már talán egészen elcsúszik az egész....
Nem baj, ha elsőre nem sikerül!
Nyugodtan szedjük vissza, kezdjük újra az illesztést! Lehet, hogy csak 3x, 4x fog sikerülni, de a tapétának nem lesz semmi baja!
Az elsimítással mindig felülről lefelé,és bentről kifelé, a szélek felé haladjunk. Amíg egyikünk a tapéta tetejét illeszti a plafon alá és a szélekhez, addig a segítő alul tartsa el a tapétát a faltól. Ha egyből az egész csík a falhoz tapad, nem lehet mozgatni, illeszteni.
Illeszteni a jó minőségű tapétákat úgy is lehet, hogy kicsit erősebben nyomást gyakorolva rá, csúsztatjuk a falon. Ezzel lehet precízen a végső helyére "tolni".
(kevésbé jó minőségű tapéták megnyúlhatnak ilyenkor, szóval csak óvatosan! Ha ez előfordul, akkor marad a visszaszedéses eljárás).
Mikor a tapétacsík felét feltettük, hajtsuk szét az alsó visszahajtást is, és engedjük, hogy a gravitáció tegye a dolgát! Ha eddig jól dolgoztunk, a tapéta egyenesen fog lógni, és nekünk csak fel kell simítani a falra, lentről felfelé, bentről kifelé.
Hurrá, fent van az első csík!!!!! Örömmámor! A nehezén túl vagyunk!!!!! ;D
Vigyük megint a teljes tekercset, és mérjük fel a falra. Jelöljük be hol kezdődik a minta, ahol illeszkedni kell az első csíkhoz, és vágjuk le a felesleget a tetejéből. Ezután már elég a fal hosszát kimérve megjelölni a következő csíkot, amit levágunk.
Innen ismétlődik a ragasztózás, falra illesztés művelete.
Ha nincs ajtó-, vagy ablaknyílás, falfülke, stb, akkor nagyon gyorsan fogunk haladni. Ellenkező esetben szabhatunk és illeszthetünk órákig:)))
Fontos! Két csík tapéta találkozásánál nem fekhetnek egymásra a szélek!
Úgy kell illeszteni, hogy szinte összeérjenek, de ne fedjék egymást! Ezt a "csúsztatásos" technikával a legegyszerűbb elérni, kicsit nyomni kell a széleket egymás felé. Ha jó sok a ragasztó a falon, ez nem is lesz nehéz!
Az elsimításnál (amit akár a lecsavart partvisfejjel is végezhetünk) a széleknél ragasztó fog kibuggyanni. Ezt nagyon egyszerűen a mosogatószivaccsal letörölhetjük, nem fog a tapétán foltot hagyni, ha szétkenődik sem!
A levegőbuborékokat igyekezzünk alaposan kisimítani a tapéta alól, de a felesleges ragasztót nem kell kiszenvednünk. Fel fogja szívni a fal, amint megszárad a mű, eltűnnek a puklik is.
A plafonnál és a padlónál hagyott 5 centis ráhagyásokat ollóval vágjuk le. Egyszerűbb a művelet, ha megvárjuk a száradást. A nedves, vastag papír könnyen beszakadhat.
Konnektorok:
Ha a falon kisebb méretű alakzatban ki kell vágni a tapétát, mindig utólag tegyük!
Fektessük fel a csíkot a falra, és a teljes elsimítás előtt, a konnektor kidudorodásánál lyukasszuk be a papírt, majd ollóval vágjuk ki a kívánt méretű (inkább kisebb, mint nagyobb) lukat a tapétából. Nem baj, ha nem lesz szép, a konnektor fedlapja eltakarja majd!
Ezután elvégezhetjük az alapos elsimítását a tapétának.
Most erősen gondolkodom, mit kell tudni még. De nem jut semmi más az eszembe...
Azonban ha Nektek igen, kérdezzetek bátran, hátha tudom a választ!
És higyjétek el, hogy meg tudjátok csinálni! Ha nekünk sikerült, bárkinek sikerülhet! ;)


külföldről is elérhető videósegédlet:
 http://www.homeinfo.hu/hasznos-video/tapetazas/327-hogyan-tapetazzunk-szakszeren.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése