Oldalak

2013. április 29., hétfő

Chevron lámpa DIY

Egy nagyon egyszerű átalakítást mutatok most: lámpafestést!


Bevallom, igazán izgalmasnak és sikkesnek tartom a cikk-cakk mintát, más néven az oly népszerű chevron-t.
Másik bevallani való, hogy gyűjtöm a kidobott lámpaernyőket. Nem igazán tudom megmondani, hogy miért, de ha látok egyet a kuka mellett, mindig elhozom. Van is vagy 6, pincében várakozó példány, azon túl, amik már a lakásban megtalálták a helyüket.
Persze nagyra törő terveim vannak velük, ilyen volt a chevron festése is.

Mindenképp az ernyő belső felét akartam festeni, és természetesen arannyal!!!!

Szóval kell egy lámpaernyő. Arany színű sprayfesték, és festésnél használt maszkolószalag. Esetleg egy nylon zacskó....
Ennyi!

A kiválasztott ernyőt szemmértékre leragasztottam cikk-cakk alakban a maszkolószalaggal.
Ez így elég vadul hangzik, de én nem szeretek számolgatni és méricskélni, csak úgy durr, bele a közepébe kezdeni...:) Hogy haladjon:P
Persze Férj ilyenkor morog, hogy nem lesz jó, meg nem így kéne hanem amúgy, és fogok még sírva könyörögni, hogy hozza helyre, amit elbarmoltam. Ez többnyire valóban így is szokott történni.....:P

De most szerencsém volt, és néhány igazítás után kijött ez az egyszerű forma, készen lettem a minta leragasztásával. Többször, alaposan lenyomogattam, volt, ahol két réteg szalagot is ragasztottam, hogy a festék véletlenül se juthasson olyan helyre, ahova nem kellene. Leragasztottam a fém alkatrészeket, merevítőket is.

(Azért 1-2 egyenetlen él így is lett, de csak nagyon közelről látszik, nem zavaró. )

Azoknak, akik szeretik a pontos, precíz munkát, ajánlom a gyökvonást és négyzetre emelést, ceruzával való bejelölgetést és ezek alapján való ragasztást. A többiek hagyatkozzanak nyugodtan a szemükre! ;)

Amikor a leragasztással elkészültem, az egész ernyőt belehúztam egy zacskóba., hogy elkerüljem a szálló sprayfesték illetéktelen helyre jutását. Karimánál rögzítettem 2-3 helyen a zacskót, és végre-végre nekikezdhettem a fújásnak!


Ez kb. 1 perces művelet, úgyhogy jól élvezzük ki, ha már előtte órákat bíbelődtünk a ragasztással;)
Fél méteres távolságot ajánlatos tartani a felülettől, hogy egyenletes legyen a festék szóródása, ne legyenek megfolyások.  Ha tényleg mindent jól leragasztottunk, akkor nyugodtan  fújhatjuk a festéket, nagy köröket leírva a lámpaernyő felett.


Némi száradás után, de még viszonylag frissen eltávolítottam a ragasztószalagot, nehogy magával rántson a megszilárdult festékből is.



Végleges száradás után fel is került a helyére, az előszoba mennyezetére.
 Az eredmény megfelelt a várakozásaimnak:)

nappal és éjjel
Így néz ki a végeredmény, az arany harmonizál a tükörkerettel, a geometrikus minta pedig kicsit ellensúlyozza a sok madárkát;) És még egy kidobott holmi, ami nálunk új életre kélt!

Öröm ránézni!

 Mindenkinek bátran ajánlom, hogy vágjon bele, igazi öröm ránézni egy jól sikerült saját készítésű tárgyra a lakásban!





2013. április 24., szerda

Nappali most

Megint csak Anyum kérésére, helyzetjelentést adok a nappaliról.
A kezdetekhez képest sokat változott, lassan gyűltek a bútorok, és cseréltük le az öröklött darabokat. Tapétáztunk is egy picit, sőt, még festettem is.
De még nem az igazi.... Valószínű sosem lesz az, de még igyekszem javítani az összképen.
Engem legjobban a nagyon csúnya, szürke márványmintás padlószőnyeg zavar. Annyira belerondít az összképbe, hogy még azt a szépet sem tudom élvezni, ami van.
Megvettük már a cserére szánt, legolcsóbb laminált padlót, csak le kellene raknunk... Remélem egyszer sor kerül rá!

Aki kíváncsi az eredeti, beköltözéskori állapotra,itt megnézheti!

És akkor vegyük sorba, mi változott:
                                                            (a képek klikkre nőnek!)


 Ajtóból belépve...
Lefestettem a kék falat, és tapétát cseréltünk. A 3 részes kék kanapé helyére ezt az IKEA Ektorp 3-as sarokgarnitúrát vettük használtan. A kis asztal és a zsúrkocsi kukázás eredménye, az asztalt még fehérre szeretném festeni, kicsit koptatva. A padlótól most tekintsünk el...:S

A naptükör vásárból való, a SIA fotel pedig jelképes összegért került hozzánk, használtan.

 A fekete-arany kristálydíszes csillár akciós volt a Laura Ashley-ben, kihagyhatatlan kategória:))) Ha nem is passzol nagyon ide, otthon tökéletes lesz, és nagyon szeretjük! A tapétaképet hirtelen felindulásból csináltam, mikor még nem volt fent a tapéta. Valamit variálnom kell majd azon a falon, képekkel....

Csendélet.

Nagy fogás volt ez a valódi fa szekrény, persze használtan. Erre cseréltük le a sötétbarna-vörös bútorlap modern tv-szekrényt. Tv-nk amúgy sincs;) A sarokban csupa piacolt holmi, a karosszék fáját majd idővel lecsiszolom, ez a terv!

A képek is bolhapiacról valóak, a szekrény pedig tele szivardobozzal, kukázott és piacos holmikkal. :))) 

Gyereksarok a nappaliban. Itt minden kukázott, az állólámpa lámpaernyője kivételével, amit 90 %-os leértékelésben vettünk, szintén a L.A-ben.


Kis segítségem, éppen stylingol:))))


2013. április 11., csütörtök

A tapétázásrúl...

Megosztva ebbéli tapasztalataimat, közreadom tapétázási kisokosomat. Valóban KISokos, mert semmi újat nem mondok, nyilván sokkal hozzáértőbb és precízebb leírásokat, sőt videókat is találhattok a témában. De azok megnyugtatására és bátorítására, akik nem éreznek kellő magabiztosságot nekiállni ennek a műveletnek, részletesen leírom milyen alapvetésekre kell feltétlen odafigyelni. És meglátjátok, hogy a tapétázás kb. elronthatatlan! ;)
Szükséges eszközök:
- nagy asztal, vagy egy folyosó szakasz, felmosható padlórészlet.
- vödör, üres tégely a ragasztónak
- mosogatószivacs a simításhoz
- partvis vége a simításhoz
- olló
- ecset
-mérőszalag
-tapéta
-cellulóz alapú ragasztó (por)
Szükséges idő:
egy fal tapétázásához 2-3 óra
Mivel kezdjük?
Tisztítsuk meg a falat, szedjük ki a képtartó szögeket, a konnektor borítását. Ha nagy lyukak, vagy egyenetlenségek vannak, glettelni kell! Erről most nem írok, bízom benne, hogy glettelés nélkül is megússzátok! :) (de kérdezzetek nyugodtan, kommentben mindent leírok erről is!)
Ha eleve tapétázott a fal, két eshetőség van. Rusztikus felületű eredeti tapétának mennie kell, ezt le kell fejteni, meleg vízzel permetezve, vésővel leszedve az utolsó fecniig. Ha sima felületű a tapéta, nyugodtan rátehetjük az új réteget, feltéve, ha nincs sehol le-, elválva a faltól. Ne ijedjünk meg, ha tapétázás közben néhol felpúposodik, amint a ragasztó megszárad, visszaszívja magát a falra!
Legegyszerűbb helyzetben akkor vagyunk, ha üres, festett, egyenletes falra kell ragasztanunk. A nagyon pici kiálló egyenetlenségeket kis dörzspapírral könnyen eltüntethetjük, és indulhat is a ragasztás!
Jobbkezeseknek ajánlom, hogy a fal bal sarkából induljanak:)
A szakirodalom azt javasolja, mérjük-és vágjuk ki előre a szükséges tapétacsíkokat. Véletlenül se! Soha! Ne vágjunk előre tapétadarabokat!!!!! Főleg ha mintás, egymáshoz illeszkedő, ismétlődő motívummal ellátott tapétát választottunk...
Vigyük szépen mindig a teljes gurigát, és annyit letekerve, amennyi épp kell, mérjük fel a falra. Jelöljük be azonnal ceruzával, hol kell levágni az első hosszt.
Ezután a  munkafelületre fektetve szabjuk ki, és négy sarkánál súlyokkal rögzítve elkezdhetjük a bekevert ragasztóval bekenni.
A ragasztó akkor jó, ha zselés állagú, amit még könnyű kenni, azaz cseppen. Figyelem, idővel sűrűsödik, lehet, hogy a munka vége felé már hígítani kell egy kis vízzel! (ezért nem fogy el soha a tapétaragasztó!!! :D)
A modern tapétáknak már nem kell negyed óra, hogy beszívják a ragasztót. Bőven elég az az idő, amit a teljes felület bekenése jelent. Ha készen vagyunk, hajtsuk össze úgy, hogy a plafon felőli végét 2/3-ad, a padló felőli részét 1/3-ad arányban visszahajtjuk. Így elkerüljük, hogy minden csupa ragacs legyen,és mozgatni is könnyebb, továbbá addig sem szárad, amíg felkerül a falra.
Ugyanis most jön az, hogy a falat is alaposan bekenjük ragasztóval azon a szakaszon, ahova a csík kerül.
Mikor már minden ragasztós, a 2/3-os visszahajtást szétnyitjuk, és a plafon alá illesztve elkezdjük feltenni a tapétát.
Figyeljünk, hogy a plafon- és a sarok vonalával is végig párhuzamos maradjon!!! Fontos, hogy az első csík pontosan a helyére kerüljön, mert a többi csík ehhez fog illeszkedni, és ha kicsi dőlés is van benne, a fal másik végére már talán egészen elcsúszik az egész....
Nem baj, ha elsőre nem sikerül!
Nyugodtan szedjük vissza, kezdjük újra az illesztést! Lehet, hogy csak 3x, 4x fog sikerülni, de a tapétának nem lesz semmi baja!
Az elsimítással mindig felülről lefelé,és bentről kifelé, a szélek felé haladjunk. Amíg egyikünk a tapéta tetejét illeszti a plafon alá és a szélekhez, addig a segítő alul tartsa el a tapétát a faltól. Ha egyből az egész csík a falhoz tapad, nem lehet mozgatni, illeszteni.
Illeszteni a jó minőségű tapétákat úgy is lehet, hogy kicsit erősebben nyomást gyakorolva rá, csúsztatjuk a falon. Ezzel lehet precízen a végső helyére "tolni".
(kevésbé jó minőségű tapéták megnyúlhatnak ilyenkor, szóval csak óvatosan! Ha ez előfordul, akkor marad a visszaszedéses eljárás).
Mikor a tapétacsík felét feltettük, hajtsuk szét az alsó visszahajtást is, és engedjük, hogy a gravitáció tegye a dolgát! Ha eddig jól dolgoztunk, a tapéta egyenesen fog lógni, és nekünk csak fel kell simítani a falra, lentről felfelé, bentről kifelé.
Hurrá, fent van az első csík!!!!! Örömmámor! A nehezén túl vagyunk!!!!! ;D
Vigyük megint a teljes tekercset, és mérjük fel a falra. Jelöljük be hol kezdődik a minta, ahol illeszkedni kell az első csíkhoz, és vágjuk le a felesleget a tetejéből. Ezután már elég a fal hosszát kimérve megjelölni a következő csíkot, amit levágunk.
Innen ismétlődik a ragasztózás, falra illesztés művelete.
Ha nincs ajtó-, vagy ablaknyílás, falfülke, stb, akkor nagyon gyorsan fogunk haladni. Ellenkező esetben szabhatunk és illeszthetünk órákig:)))
Fontos! Két csík tapéta találkozásánál nem fekhetnek egymásra a szélek!
Úgy kell illeszteni, hogy szinte összeérjenek, de ne fedjék egymást! Ezt a "csúsztatásos" technikával a legegyszerűbb elérni, kicsit nyomni kell a széleket egymás felé. Ha jó sok a ragasztó a falon, ez nem is lesz nehéz!
Az elsimításnál (amit akár a lecsavart partvisfejjel is végezhetünk) a széleknél ragasztó fog kibuggyanni. Ezt nagyon egyszerűen a mosogatószivaccsal letörölhetjük, nem fog a tapétán foltot hagyni, ha szétkenődik sem!
A levegőbuborékokat igyekezzünk alaposan kisimítani a tapéta alól, de a felesleges ragasztót nem kell kiszenvednünk. Fel fogja szívni a fal, amint megszárad a mű, eltűnnek a puklik is.
A plafonnál és a padlónál hagyott 5 centis ráhagyásokat ollóval vágjuk le. Egyszerűbb a művelet, ha megvárjuk a száradást. A nedves, vastag papír könnyen beszakadhat.
Konnektorok:
Ha a falon kisebb méretű alakzatban ki kell vágni a tapétát, mindig utólag tegyük!
Fektessük fel a csíkot a falra, és a teljes elsimítás előtt, a konnektor kidudorodásánál lyukasszuk be a papírt, majd ollóval vágjuk ki a kívánt méretű (inkább kisebb, mint nagyobb) lukat a tapétából. Nem baj, ha nem lesz szép, a konnektor fedlapja eltakarja majd!
Ezután elvégezhetjük az alapos elsimítását a tapétának.
Most erősen gondolkodom, mit kell tudni még. De nem jut semmi más az eszembe...
Azonban ha Nektek igen, kérdezzetek bátran, hátha tudom a választ!
És higyjétek el, hogy meg tudjátok csinálni! Ha nekünk sikerült, bárkinek sikerülhet! ;)


külföldről is elérhető videósegédlet:
 http://www.homeinfo.hu/hasznos-video/tapetazas/327-hogyan-tapetazzunk-szakszeren.html